O usluzi

Usluga dodjele LEI oznaka i uloga Zagrebačke burze

LEI oznaka omogućuje jedinstvenu identifikaciju pravnih subjekata koji sudjeluju na globalnom financijskom tržištu.
Svi izdavatelji financijskih instrumenata uvršteni na uređeno tržište, odnosno primljeni u trgovinu na MTP, investicijska društva i svi pravni subjekti koji sklapaju transakcije financijskim instrumentima na uređenim tržištima i multilateralnim trgovinskim platformama u Europskoj uniji identificiraju se pomoću jedinstvene LEI oznake.

Zagrebačka burza akreditirana je za lokalnog operatera LEI oznaka (Local Operating Unit, LOU) od strane Globalne LEI zaklade (Global Legal Entity Identifier Foundation, GLEIF) za sljedeće države: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovenija. Od 01. travnja 2022. godine ZSE je akreditirana za dodjelu LEI oznaka fondovima sa sjedištem u Bugarskoj i Hrvatskoj.

Zagrebačkoj burzi u travnju 2015. odobren je predstatus lokalnog operatera (Pre-LOU) od strane Međunarodnog regulatornog nadzornog odbora (Regulatory Oversight Committe), čime je Zagrebačka burza bila ovlaštena za dodjeljivanje i administriranje LEI oznaka u prijelaznom periodu. Nakon opsežnog procesa akreditacije za prelazak u status lokalnog operatera LEI oznaka, Zagrebačka burza uspješno je akreditirana te postala 17. organizacija u svijetu kojoj je GLEIF dodijelio ovaj status.

Uspostavu Globalnog LEI sustava (Global Legal Entity Identifier System, GLEIS) inicirale su zemlje članice skupine G20 s ciljem poboljšanja transparentnosti i procjene rizika na financijskim tržištima. LEI oznaka predstavlja jedinstveni kod koji omogućuje identifikaciju pravnih subjekata koji sudjeluju na financijskim tržištima s ciljem smanjenja sistemskog rizika kroz bolji nadzor sudionika i veću dostupnost podataka, a ujedno omogućuje smanjenje troškova vezanih uz prikupljanje i obradu podataka, lakše i potpunije izvještavanje regulatornih tijela i općenito jačanje discipline sudionika tržišta.

Zagrebačka burza prva je organizacija u Hrvatskoj i regiji koja pruža ovu uslugu od iznimnog značaja za financijsku stabilnost pridonoseći time sigurnosti i učinkovitosti financijskih aktivnosti koje se odvijaju na lokalnoj i globalnoj razini.

GLEIF Akreditirani

Zagrebačka burza akreditirana je za lokalnog operatera LEI oznaka od strane Globalne LEI zaklade (GLEIF).
GLEIF Logo

Uvid u dokument o certifikaciji možete dohvatiti ovdje.

Brze poveznice